Aan welk systeem ben jij trouw?
Tijdens het systemisch coachen valt het op dat er terugkerende thematieken voorbij komen, ook bij de overheid. Bijvoorbeeld: een leidinggevende kan bij bij bepaalt vraagstuk onbewust verbonden zijn met zijn of haar systeem van herkomst, de familie of met een een eerdere werkplek.
De leidinggevende vertelt in een coaching gesprek dat hij op zijn afdeling laat zien hoe hij om kan gaan met schaarste. Hij wordt hiervoor niet gewaardeerd op zijn afdeling en daarbuiten. Ook dit jaar heeft zijn afdeling geld over. Dit stuitte op verzet op de werkvloer en bij zijn collega’s die vinden dat ze het geld nodig hadden om beter te kunnen functioneren.
Schaarste
“Kwam schaarste eerder voor in jouw leven” vraag ik hem nadat hij dit alles vertelde. Zijn hoofd keerde zich naar het raam en na een minuut staren zei hij trots dat hij uit een gezin kwam met een laag inkomen. “Waar ben je loyaal aan denkt je” vraag ik vervolgens. Samen kijken we in stilte naar buiten. Na een poosje zegt hij: “Het lijkt wel alsof ik loyaal ben aan het eeuwige geldgebrek van mijn vader. De man heeft krom gelegen om ons te voeden. Ik ben nog altijd trots op hem”.
Loyaliteit
Onbewust heeft hij de neiging om aan vaders “geldgebrek” zijn loyaliteit te bewijzen. Door als kind niet te klagen had hij veel liefde gekregen van zijn ouders. Dit en respect verwacht hij nu ook van zijn afdeling maar die vraagt om iets anders. Daar is geld een middel om werken te faciliteren.
Dankwoord
De wereld van zijn ouderlijk nest en die van zijn huidige werk lijken met een knoop aan elkaar vast te zitten zonder dat hij dat zag. Dit proces ziet hij nu wel. Om deze knoop te ontwarren vraag ik hem om de oorsprong, de familie, nu hardop te bedanken voor alles wat ze hem “toen” gebracht hebben. Maar ook om ze te vertellen dat hij vanaf nu anders omgaat met gelden, niet op zijn vaders manier maar op zijn eigen wijze. Dit doet hij, naar buiten kijkend. Dat en met de vraag aan zijn ouders om vriendelijk naar hem te blijven kijken. Dit omdat er niks aan zijn liefde voor zijn ouders verandert.
Dit soort regels zijn de kern die de beweging van de ontrafeling van “een knoop” in werking zetten.
Sjoerd de Vries heeft als organisatie adviseur en als -coach een onderscheidende systemische signatuur in advisering en coaching. Met innovatieve systemische adviesmethoden coacht en adviseert hij bij organisatie-, team- en persoonlijke vraagstukken.
Sjoerd de Vries is de drijfveer achter het merk van Systemisch Bureau SJOERD DE VRIES. Met zijn achtergrond als bestuurder, manager en uitvoerder heeft Sjoerd zowel nationaal als internationaal ervaring met wendbare organisaties. Overheden en organisaties die sterk beïnvloed worden door maatschappelijke ontwikkelingen. Op een innovatieve wijze mengt hij analytisch en systemisch denken om oplossingen en wegen te ontdekken die on the job passend zijn en mens en organisatie helpen om zijn of haar positie te optimaliseren. Hij brengt mensen en en groepen in beweging, of dat nu (politiek) bestuurders zijn, directies, leidinggevenden of teams.
Advies | Coaching | Cursussen / Trainingen | Contact
Laatste blogs