Als je niet kijkt, dan zie je het niet

Wethouders zijn een soort ZZP- ers die voor een bepaalde duur, vier jaar,  een klus mogen klaren.

Elk jaar kijk ik als coach met mijn coachee wethouders naar de positie die ze innemen in hun 1e, 2e, 3e en 4e jaar.

Deze vier jaren lijken op de vier seizoenen: Het eerste jaar, de lente – de geboorte van het college programma en de start van het college – een tijd waar veel mensen, groeperingen en organisaties kennis maken met het college. Daarna het tweede jaar, de zomer, waar alles tot wasdom moet komen waaronder de dossierkennis en de positie die hij of zij stevig moet innemen. In het derde jaar, in de herfst wordt er gekeken hoe het staat met de oogst en of de beloftes waargemaakt worden. In het vierde jaar, de winter, gaat men al bezig met de voorbereidingen voor de afronding, het einde van de vier jaren, en met de start, de verkiezingen.

De dood en de geboorte dicht bij elkaar. Al deze seizoenen hebben effect op de mens binnen en buiten de overheden. Het mooie van deze manier van kijken is dat je kan relativeren. Je weet in welk seizoen je bent met haar bijbehorend herhalende patroon en legt dit naast de realiteit van de waan van de dag.

Sjoerd de Vries
Sjoerd de Vries heeft als organisatie adviseur en als -coach een onderscheidende systemische signatuur in advisering en coaching. Met innovatieve systemische adviesmethoden coacht en adviseert hij bij organisatie-, team- en persoonlijke vraagstukken.

Sjoerd de Vries is de drijfveer achter het merk van Systemisch Bureau SJOERD DE VRIES. Met zijn achtergrond als bestuurder, manager en uitvoerder heeft Sjoerd zowel nationaal als internationaal ervaring met wendbare organisaties. Overheden en organisaties die sterk beïnvloed worden door maatschappelijke ontwikkelingen. Op een innovatieve wijze mengt hij analytisch en systemisch denken om oplossingen en wegen te ontdekken die on the job passend zijn en mens en organisatie helpen om zijn of haar positie te optimaliseren. Hij brengt mensen en en groepen in beweging, of dat nu (politiek) bestuurders zijn, directies, leidinggevenden of teams.
Advies | Coaching | Cursussen / Trainingen |  Contact

Pin It on Pinterest

Share This