De angst van het loslaten

Binnen organisaties zijn veranderingen onontkoombaar. Door de steeds sneller veranderende omgeving, dienen organisaties hierin mee te gaan, om zo de kans op overleven te vergroten. In de literatuur kunnen we lezen dat veel organisatieveranderingen mislukken. Vaak horen we leidinggevenden zeggen dat hun werknemers niet mee willen veranderen en ze altijd maar weerstand bieden. Maar is dit echt zo? Zijn werknemers echt niet bereid mee te willen werken of zijn hiervoor andere redenen te vinden.

Een reden die verklaard waarom mensen het lastig vinden om te veranderen, is dat we allemaal leven volgens onze vaste patronen. Het leven in patronen heeft voor de mens veel voordelen, we hoeven niet steeds na te denken over hoe we iets gaan doen, het zorgt voor ritme en veiligheid. Maar er zitten ook beperkingen aan. Patronen zijn zo geautomatiseerd in ons functioneren dat we niet merken dat ze er zijn (Vandamme, 2007).

Ook organisaties hebben allemaal hun eigen patronen en systemen, die onbewust door de mensen worden gevolgd. Dit is gevaarlijk voor verandering, want deze ‘versteende patronen’ zorgen ervoor dat verandering niet meer mogelijk is (Vandamme, 2007). Een portie ‘chaos’ is daarom wenselijk. Maar hoe kunnen we de kans op het doorbreken van deze versteende patronen vergroten? In dit artikel wordt aangegeven waarom we het zo lastig vinden om patronen los te laten en welke verschillende interventies we kunnen inzetten om de kans op doorbraken te vergroten.

Esther Storteboom deed onderzoek naar de interventies op het gebied van het doorbreken van het organisatiesysteem, groepsnormen en persoonlijke gewoontes, organisatieveranderaars en leidinggevenden in kunnen zetten tijdens organisatieverandering.

Na een serie organisatie-opstellingen die we gaven tijdens een belangrijk congres over Toegepaste Psychologie op de Hanzehogeschool nam Esther Storteboom contact met mij op met de vraag of ze voor haar studie Management- en Organisatieverandering mij mocht interviewen voor een artikel die ze wilde schrijven over het doorbreken van gedragspatronen. Organisatie-opstellingen zijn prima interventie methoden die gebruikt worden voor het doorbreken van herhalende patronen en gedragspatronen.
 

Lees het hele artikel van Esther Storteboom: “De angst van het loslaten”.

 

Sjoerd de Vries
Sjoerd de Vries heeft als organisatie adviseur en als -coach een onderscheidende systemische signatuur in advisering en coaching. Met innovatieve systemische adviesmethoden coacht en adviseert hij bij organisatie-, team- en persoonlijke vraagstukken.

Sjoerd de Vries is de drijfveer achter het merk van Systemisch Bureau SJOERD DE VRIES. Met zijn achtergrond als bestuurder, manager en uitvoerder heeft Sjoerd zowel nationaal als internationaal ervaring met wendbare organisaties. Overheden en organisaties die sterk beïnvloed worden door maatschappelijke ontwikkelingen. Op een innovatieve wijze mengt hij analytisch en systemisch denken om oplossingen en wegen te ontdekken die on the job passend zijn en mens en organisatie helpen om zijn of haar positie te optimaliseren. Hij brengt mensen en en groepen in beweging, of dat nu (politiek) bestuurders zijn, directies, leidinggevenden of teams.
Advies | Coaching | Cursussen / Trainingen |  Contact

Pin It on Pinterest

Share This