De oerwetten van elke organisatie

Afgelopen maand twee workshops gegeven op de Hanzehogeschool, aan 60 studenten HRMEen van de workshops had met als thema De oerwetten van elke organisatie. 

Deze workshop gaat in op het volgende. In een organisatie moet het management aan de bak als er in één van de hier onder staande zaken ruis ontstaat.

  1. Waar komen we vandaan; als dat niet meer helder is dan verliest de organisatie energie.
  2. Iedereen hoort erbij; dit gaat over het binnensluiten en buitensluiten van mensen in de organisatie – en wat er dan gebeurt.
  3. Taken en verantwoordelijkheden; kan iedereen hun plek wel innemen of belemmerd er iets.
  4. Balans van geven en nemen; wat vraagt het werk van je, is deze investering wel in balans met de organisatie of vraagt de organisatie te veel.
  5. Waar gaan we naar toe als organisatie; wat is onze strategie en wat doet de omgeving voor appel op onze organisatie (bv de crisis).

Deze onderwerpen worden met praktijkvoorbeelden en door interactieve opdrachten meer zichtbaar voor de deelnemers. Deze workshop is interactief en vol met praktijk gerichte oefeningen die inzichten geven op een nieuwe systemische wijze.

Het is zo mooi om te zien hoe gretig studenten HRM zijn in de workshop. Niet elke dag krijgen ze praktijkles over wat voor dynamieken er los komen in een organisatie tussen bijvoorbeeld HRM en medewerkers en HRM en management of tussen twee mensen. Een oefening om je onderhandelingspositie te verbeteren verbaasde hun zeer. Twee mensen zitten dan tegen over elkaar. Vervolgens zet de trainer achter een van de twee een voor een mensen. Mensen die staan voor: zijn gezin, zijn familie, vrienden, collega’s, kennissen van sport en andere verenigingen. Op deze wijze voel je hoe je letterlijk met meer mensen achter je aan de onderhandelingstafel zit. Later leer je deze mensen achter je te visualiseren voor het gesprek met het zelfde effect voor de ander tegenover je. De ander weet niet waar die power aan de overkant vandaan komt maar voelt het wel. Mooi als studenten dat bij elkaar testen en het zelf gaan ervaren. – Sjoerd de Vries

 

Sjoerd de Vries
Sjoerd de Vries heeft als organisatie adviseur en als -coach een onderscheidende systemische signatuur in advisering en coaching. Met innovatieve systemische adviesmethoden coacht en adviseert hij bij organisatie-, team- en persoonlijke vraagstukken.

Sjoerd de Vries is de drijfveer achter het merk van Systemisch Bureau SJOERD DE VRIES. Met zijn achtergrond als bestuurder, manager en uitvoerder heeft Sjoerd zowel nationaal als internationaal ervaring met wendbare organisaties. Overheden en organisaties die sterk beïnvloed worden door maatschappelijke ontwikkelingen. Op een innovatieve wijze mengt hij analytisch en systemisch denken om oplossingen en wegen te ontdekken die on the job passend zijn en mens en organisatie helpen om zijn of haar positie te optimaliseren. Hij brengt mensen en en groepen in beweging, of dat nu (politiek) bestuurders zijn, directies, leidinggevenden of teams.
Advies | Coaching | Cursussen / Trainingen |  Contact

Pin It on Pinterest

Share This