Een organisatie-opstelling met jonge en oude bomen

Als u met uw nieuwe bedrijf op bezoek gaat bij oudere bedrijven in uw segment, gedraag u dan ook als de jongste dan wordt u het snelst opgenomen in de “familie”. Als u zich gelijk zou gedragen als één van de oudsten heeft u een probleem, want dan wordt u gezien als een kind die zich gedraagt als een volwassene. En iedereen weet “dat zijn de vervelendste kinderen”.

In de financiële wereld zag ik, als adviseur, laatst een nieuw bedrijf die prachtig werk leverde. Het segment waarbinnen het zich begaf leek, in de organisatie-opstelling die we uitvoerden, op een heel oud bos met grote oude eiken van honderden jaren oud. Hun wortelstelsels en hun kruinen waren met elkaar verbonden. Het nieuwe bedrijf zag er uit, in de organisatie-opstelling, als een jong boompje die nog lang niet in het licht stond.

Oude bomen zoals de BV Nederland, de Nederlandse Bank, de Nederlandse vereniging van banken en de vertegenwoordigers van de ministeries leerden het nieuwe bedrijf te kijken als een familie. Ze zagen het nieuwe bedrijf het liefst als een achterneefje die verschrikkelijk goed werk leverde voor de sector. Dan kunnen ze ook trots zijn op wat het nieuwe bedrijf deed voor de familie.

In een test in de opstelling gedroeg het bedrijf zich als één van de ouderen. De reactie van de ouden was dat men niet geneigd meer was om te luisteren naar het verhaal van het nieuwe bedrijf. Om ook een oude boom te worden hoef je niet meer te doen dan een neef of nicht. Ook die worden van zelf een keer een oom of tante. Het heeft tijd nodig om door te groeien in de familie.

 

Sjoerd de Vries
Sjoerd de Vries heeft als organisatie adviseur en als -coach een onderscheidende systemische signatuur in advisering en coaching. Met innovatieve systemische adviesmethoden coacht en adviseert hij bij organisatie-, team- en persoonlijke vraagstukken.

Sjoerd de Vries is de drijfveer achter het merk van Systemisch Bureau SJOERD DE VRIES. Met zijn achtergrond als bestuurder, manager en uitvoerder heeft Sjoerd zowel nationaal als internationaal ervaring met wendbare organisaties. Overheden en organisaties die sterk beïnvloed worden door maatschappelijke ontwikkelingen. Op een innovatieve wijze mengt hij analytisch en systemisch denken om oplossingen en wegen te ontdekken die on the job passend zijn en mens en organisatie helpen om zijn of haar positie te optimaliseren. Hij brengt mensen en en groepen in beweging, of dat nu (politiek) bestuurders zijn, directies, leidinggevenden of teams.
Advies | Coaching | Cursussen / Trainingen |  Contact

Pin It on Pinterest

Share This