In 6 stappen Succesvol met heel je hart

Wil jij graag succesvol worden maar lijkt het maar niet te lukken? Soms word je – zonder dat je het door hebt – geremd door interne blokkades. In deze blog beschrijf ik een klein stappenplan over hoe je los zou kunnen komen van dit patroon, over hoe je “voorbij” deze blokkades kan groeien.

Veel mensen hebben een interne blokkade richting succes. Ze willen wel succesvol zijn maar zijn dat niet omdat ze loyaal zijn aan iets anders. En dat anders heeft vaak te maken met mensen waarmee ze zich diep verbonden voelen. Mensen waar ze bij willen horen en die ze niet buiten willen sluiten. Een voorbeeld van een klant: “De ziekte van mijn vader belemmerde hem zijn droom uit te voeren. Later wilde ik uit respect maar ook uit liefde onbewust niet meer succes dan hem. Dat voelde vreemd genoeg als hem passeren”.

Stap 1:  Verbondenheid

Stap één. Vraag jezelf af met wie je je verbonden voelt als je niet succesvol bent. Je ziet dan bekenden voor je uit eigen omgeving, familie en of vrienden, die niet succesvol zijn of waren.

Stap 2: Voelen

Zet mensen, die deze bekenden van jou representeren, in een cirkel. Plaats jezelf in het midden. En als je geen groep mensen bij de hand hebt, geen probleem. Zet op de tafel voor je, voor elk van bekende personen een voorwerp neer, bijvoorbeeld een suikerklontje of theezakje. Ook die “bekenden” zet je neer in een cirkel met jou (een suikerklont) in het midden. Als dat staat kijk, luister en ervaar je op een rustige wijze hoe dat voelt.

Stap 3: Spreek het uit

De derde stap is om in gedachten of hardop te zeggen tegen deze representanten: “ Iets in mij is heel erg met jullie verbonden”. Voel dan wat er met je gebeurt en hoe je dat vindt.

Stap 4: Persoonlijke redenen

De vierde stap is mensen (suikerklontjes / representanten) te plaatsen achter de eerder neergezette mensen in de kring. Deze nieuwe mensen representeren: één voor één de persoonlijke redenen van die mensen van de eerste rij, waarom zij niet succesvol zijn geworden (de oorlog, ziekte, mensen die ze belemmerden etc – ieder had zijn of haar eigen redenen). Als je met mensen werkt als representant ga dan voor ze staan. Luister na wat je nu weet en luister naar wat dat met je doet. Werk je aan tafel met suikerklontjes of thee zakjes visualiseer dan hoe het is om voor en tussen hen te staan. Ga daarna tussen de eerste en de tweede rij “in staan” en voel wat binnenkomt. Zeg opnieuw “iets in mij is erg verbonden met jullie”.

Stap 5:  Voorbij alles

Stel een derde groep personen (suikerzakjes / representanten) op achter alle personen die je bij stap twee en bij stap vier in een kring om je heen hebt geplaatst. Deze derde rij noemen we “de rij voorbij alles”. In deze rij bestaat de last van rij twee niet. Hier, bij deze personen (suikerzakjes / representanten) bestaat de pech of reden voor geen succes van de tweede rij niet. Sta stil tussen 1, 2 en 3 in je eigen tempo en luister naar wat je voelt en naar wat je nu bij de derde rij, de rij zonder de last van, mag denken.

Stap 6: Centrum

Ga terug naar het centrum van de kring en vertel in het hier en nu: Mijn naam is….en ik wil jullie vertellen hoe ik met jullie verbonden was en hoe ik met jullie verbonden wil zijn. Ik wil jullie vertellen wat mijn loyaliteit naar jullie met mij deed. Ik wil jullie vertellen wat ik nu van plan ben te doen richting succes, wat ik nu wel van mijzelf mag. Ik vraag jullie vriendelijk te blijven kijken. Vertel wat je wilt vertellen. Ervaar, na een moment van stilte, hoe dit bij jou voelt.

Deze zesde stap is de stap om voorbij het patroon te groeien in plaats van het patroon proberen te veranderen. Hiermee leer je, stap voor stap, dat je met heel je hart succesvolle stappen kunt nemen zonder disloyaal te zijn aan anderen die niet succesvol waren.

Sjoerd de Vries
Sjoerd de Vries heeft als organisatie adviseur en als -coach een onderscheidende systemische signatuur in advisering en coaching. Met innovatieve systemische adviesmethoden coacht en adviseert hij bij organisatie-, team- en persoonlijke vraagstukken.

Sjoerd de Vries is de drijfveer achter het merk van Systemisch Bureau SJOERD DE VRIES. Met zijn achtergrond als bestuurder, manager en uitvoerder heeft Sjoerd zowel nationaal als internationaal ervaring met wendbare organisaties. Overheden en organisaties die sterk beïnvloed worden door maatschappelijke ontwikkelingen. Op een innovatieve wijze mengt hij analytisch en systemisch denken om oplossingen en wegen te ontdekken die on the job passend zijn en mens en organisatie helpen om zijn of haar positie te optimaliseren. Hij brengt mensen en en groepen in beweging, of dat nu (politiek) bestuurders zijn, directies, leidinggevenden of teams.
Advies | Coaching | Cursussen / Trainingen |  Contact

Pin It on Pinterest

Share This