Maak jij de organisatie weer compleet door te solliciteren?

Vertrouwen ze jou deze baan toe? Je weet dat een functie meer inhoudt dan de gevraagde competenties. Je moet ook kunnen functioneren binnen de interne en externe krachtenvelden van de vragende organisatie. De hamvraag; wordt door jouw komst hun organisatie weer compleet? Alleen als je “passend” bent, spreekt de nieuwe organisatie vertrouwen in jou uit.

Je hebt de vacature gelezen en informatie ingezameld over de werkplek en de vragende partij. Over de stoel die vrijkomt weet je nu meer. Wie daar “omheen” werken en wat hun cultuur is. Omdat je een nieuwe werkrelatie wilt aangaan, zoek je dit goed uit. Een nieuwe werkrelatie is als een nieuwe “familie” met eigen gewoonten. Neem de tijd om dit goed te onderzoeken.

Je wilt weten hoe jouw voorganger daar heeft gewerkt en hoe hij/zij daar heeft gepast. Ook waarom hij/zij weg is gegaan. Ligt er een stapel op jouw stoel te wachten (erfenis) of is de stoel “schoon” en vrij om in te nemen. Hoe reageerde de omgeving van de stoel toen jouw voorganger het pand verliet? Dit is belangrijke informatie, net zoals toekomstige collega’s meer van jou en jouw werkverleden willen weten. Vragen die zij zullen stellen over hoe jij functioneerde (zonder én met de collega’s) op de stoel waar jij verantwoordelijk voor was. Over jouw persoonlijke groei, de taken en verantwoordelijkheden en de cultuur die jij gewend bent. Hoe en waarom jij bij jouw huidige organisatie weggaat..

Als de baan (met wat daar tegenover staat) duidelijk is geworden, wil je het ook hebben over waar de vragende organisatie naartoe wil groeien. Passen hun drijfveren ook bij jouw drijfveren? Wat hebben beide partijen nodig om zaken te kunnen realiseren? Dit vraagt om zakelijk- en persoonlijk inzicht. Leg de vragende partij uit hoe jij jouw ambities inzet en wanneer jij content bent met de nieuwe werkomgeving en de inhoud van de rol.

Als jij je kunt vinden in de doelstellingen en kernwaarden van de organisatie, en als jij de taken en verantwoordelijkheden aankunt binnen al die andere taken en verantwoordelijkheden in het systeem, dan is de kans groot dat je daar met plezier zult werken. Een open, eerlijke en kritische houding ten opzichte van de openstaande positie creëert volop ruimte voor jezelf én het succes van later!
De stoel, het krachtenveld van de organisatie en de collega’s om je heen, bepalen mede of jij je op je gemak voelt of juist niet. Voor jou moet deze stoel een zinvolle en inhoudelijke tijdsbesteding zijn waarin je jezelf verder kunt ontplooien. Werk is een belangrijk aspect van ons leven. Doe dan maar liever iets wat bij jouw talenten past en wat klopt bij de stoel die jij ambieert. Op die wijze kun jij jezelf én de organisatie nog completer maken!


Clarice M. Rozema, directeur Hunter Select Group (www.hunterselect.nl)

Sjoerd de Vries, directeur Systemisch Bureau de Vries (www.sjoerddevries.org)

Sjoerd de Vries
Sjoerd de Vries heeft als organisatie adviseur en als -coach een onderscheidende systemische signatuur in advisering en coaching. Met innovatieve systemische adviesmethoden coacht en adviseert hij bij organisatie-, team- en persoonlijke vraagstukken.

Sjoerd de Vries is de drijfveer achter het merk van Systemisch Bureau SJOERD DE VRIES. Met zijn achtergrond als bestuurder, manager en uitvoerder heeft Sjoerd zowel nationaal als internationaal ervaring met wendbare organisaties. Overheden en organisaties die sterk beïnvloed worden door maatschappelijke ontwikkelingen. Op een innovatieve wijze mengt hij analytisch en systemisch denken om oplossingen en wegen te ontdekken die on the job passend zijn en mens en organisatie helpen om zijn of haar positie te optimaliseren. Hij brengt mensen en en groepen in beweging, of dat nu (politiek) bestuurders zijn, directies, leidinggevenden of teams.
Advies | Coaching | Cursussen / Trainingen |  Contact

Pin It on Pinterest

Share This