Ook een doodgeboren kindje heeft een plekje in de familie

Na een vergadering hoorde ik van een collega dat zijn neef en nicht een doodgeboren kindje hebben gekregen. Het raakte hem diep want hij was close met zijn neef. De begrafenis was in besloten kring zonder neven en nichten. Hierdoor voelde mijn collega zich buitengesloten.

“Was het een neefje of nichtje?”, vroeg ik. “Een neefje”, zei hij en zuchtte diep. “Ga je je neef een brief sturen?”, vroeg ik. “Een brief?”, zei hij. “Ja, een brief om je neefje te gedenken en daarmee een plek te geven in de familie. Want hij neemt deze plek in en zijn plek verdient erkenning van allen in de familie. Een brief om je steun toe te zeggen aan je neef en nicht in deze zware tijd.” Nee dat ging hij niet doen.

“Zie je je neef nu als vader of niet als vader?”, vroeg ik na een poosje zwijgen. “God”, zei hij, “Zo heb ik er nog nooit over nagedacht. Ik had hem nog niet als vader gezien en mijzelf niet als achteroom. Natuurlijk ben je ook vader van het kind die niet levend geboren is.”

Je kunt mensen niet buitensluiten, al proberen velen het wel. Iedereen heeft een geboortedatum en die bepaald de plek die men heeft in zijn of haar familie of in zijn of haar gezin. Al onze doden en levenden hebben een plek in een familie of gezin ongeacht of ze wel of niet geleefd hebben in de ogen van anderen.

Sjoerd de Vries
Sjoerd de Vries heeft als organisatie adviseur en als -coach een onderscheidende systemische signatuur in advisering en coaching. Met innovatieve systemische adviesmethoden coacht en adviseert hij bij organisatie-, team- en persoonlijke vraagstukken.

Sjoerd de Vries is de drijfveer achter het merk van Systemisch Bureau SJOERD DE VRIES. Met zijn achtergrond als bestuurder, manager en uitvoerder heeft Sjoerd zowel nationaal als internationaal ervaring met wendbare organisaties. Overheden en organisaties die sterk beïnvloed worden door maatschappelijke ontwikkelingen. Op een innovatieve wijze mengt hij analytisch en systemisch denken om oplossingen en wegen te ontdekken die on the job passend zijn en mens en organisatie helpen om zijn of haar positie te optimaliseren. Hij brengt mensen en en groepen in beweging, of dat nu (politiek) bestuurders zijn, directies, leidinggevenden of teams.
Advies | Coaching | Cursussen / Trainingen |  Contact

Pin It on Pinterest

Share This