Slim tot de kern en bij de oplossing komen van vraagstukken die je op je werk tegen komt

Systemisch denken is zoeken naar de kern van waar je nu staat, als mens, team of organisatie. Wat loopt goed. Wat zijn de blokkades die je onderweg tegen komt en welke oplossingen komen aan het licht als je daar met een open blik naar durft te kijken.

Systemische tools

Als coach en als organisatie-adviseur help ik mensen om naar zichzelf en naar hun directe omgeving te kijken met systemische tools. In de snel opvolgende transities komen medewerkers en teams vaak onder werkdruk te staan. Ze zijn vaak loyaal aan het oude (het bekende) en disloyaal aan het nieuwe (het onbekende), dat wat ze nog niet onderzocht hebben.

Organisatie-opstelling

Één van de belangrijke organisatietools die ik ze leer, is het leren gebruik maken van de tool organisatie-opstelling. Met deze tool kunnen ze snel de dynamieken tussen mensen en tussen teams in de organisatie voor zichzelf inzichtelijk maken. Invoelbaar maken is wellicht een beter woord.

Ze leren zelf te ervaren hoe het is om in een organisatie opstelling op de werkplek van de ander te zitten. Te zien en ervaren wat de ander ziet en ervaart op zijn of haar plek met zijn of haar taken en verantwoordelijkheden. Op deze wijze leer je veel over de ordening in de organisatie. Als de ordening niet gerespecteerd wordt zie en voel je dat zelf terug in de dynamieken tussen mensen of afdelingen in de organisatie-opstelling.

Deze deskundigheid is oplossingsgericht, levert persoonlijke inzichten op en geeft richting aan waar oplossingen gezocht kunnen worden.

Kom tot de kern

Als je, zoals in de leergang “Kom tot de kern“, systemisch om leert te gaan met organisatie-vraagstukken, leer je eigenlijk een manier om elk probleem als een startpunt te ervaren voor het oplossingen van oude problemen die nu nog te veel aandacht vragen.

Wat ik wil bieden: dat je leert om ruimte vrij te maken om bezig te gaan met jouw passie en jouw talenten. Dat kan alleen als je ook bereid bent om waardevrij te kijken naar de kern van zaken die op jouw afkomen. Dat kan alleen wanneer je verantwoordelijkheid durft te nemen om samen met anderen, met respect, zaken af te sluiten die eens grote waarden hadden voor de organisatie. Dat kan alleen wanneer je bereid bent om te kijken naar de oplossingen die vrij komen vanachter de oude organisatie problemen die gezien willen worden, omdat ze ooit waardevol waren voor de organisatie.

Wil jij jouw passie en talenten inzetten en overbrengen op jouw werkomgeving? Wil je vanuit actie uitgedaagd worden om verantwoordelijkheid te nemen voor zaken die je tot de kern, waardevrij, herkent en erkent in hoe ze op jou of jouw organisatie afkomen. Durf jij te kijken en handelen naar wat er nu is? Dan is de leergang De Kern wat voor jou.

Leergang De Kern: Effectief werken door systemisch denken. Een leergang speciaal voor Nederlandse Gemeenten. 

 

Sjoerd de Vries
Sjoerd de Vries heeft als organisatie adviseur en als -coach een onderscheidende systemische signatuur in advisering en coaching. Met innovatieve systemische adviesmethoden coacht en adviseert hij bij organisatie-, team- en persoonlijke vraagstukken.

Sjoerd de Vries is de drijfveer achter het merk van Systemisch Bureau SJOERD DE VRIES. Met zijn achtergrond als bestuurder, manager en uitvoerder heeft Sjoerd zowel nationaal als internationaal ervaring met wendbare organisaties. Overheden en organisaties die sterk beïnvloed worden door maatschappelijke ontwikkelingen. Op een innovatieve wijze mengt hij analytisch en systemisch denken om oplossingen en wegen te ontdekken die on the job passend zijn en mens en organisatie helpen om zijn of haar positie te optimaliseren. Hij brengt mensen en en groepen in beweging, of dat nu (politiek) bestuurders zijn, directies, leidinggevenden of teams.
Advies | Coaching | Cursussen / Trainingen |  Contact

Pin It on Pinterest

Share This