Stress als obstakel

Elke dag kom je uitdagingen en obstakels tegen. Ze helpen je om te groeien en om jezelf te leren kennen. Dit, totdat het obstakel ‘stress’ komt binnenwandelen. Dan lijken je uitdagingen en obstakels opeens onmogelijk om mee om te werken. Stress kan je verlammen en kan ervoor zorgen dat je die dingen niet meer doet die je moet doen. Na het inschenken van een groot glas water vraag ik aan Mieke het glas op te tillen en te zeggen hoe zwaar het glas water is. Daarna vraag ik hetzelfde aan de anderen. De antwoorden variëren maar liggen wel dicht bij elkaar. Daarna leg ik uit dat het gewicht van het glas er niet toe doet. De tijd, hoe lang je het glas vasthoudt echter wel. Na een minuut is het nog niet zwaar maar als je het glas een uur vasthoudt gaat je arm pijn doen. En als je het glas met water een hele dag vasthoud voelt je arm lomp en verlamd. Het gewicht van het glas water is niet veranderd. De tijd bepaalt hoe zwaar het is om het glas vast te blijven houden. Stress en zorgen in het leven zijn als dit grote glas water. Als je hierover nadenkt weet je dat het geen probleem is om ‘dit glas’ een korte periode te dragen. Een langere periode wordt een probleem en daarna gaat het zelfs pijn doen. Met die pijn word je er vervolgens de hele dag aan herinnerd. Je voelt dat deze pijn je verlamt en dat je niet in staat bent om daar iets tegen te doen. Tot dat je ‘het glas’ neer zet. En onthoud dat je dit op tijd doet.  

Sjoerd de Vries
Sjoerd de Vries heeft als organisatie adviseur en als -coach een onderscheidende systemische signatuur in advisering en coaching. Met innovatieve systemische adviesmethoden coacht en adviseert hij bij organisatie-, team- en persoonlijke vraagstukken.

Sjoerd de Vries is de drijfveer achter het merk van Systemisch Bureau SJOERD DE VRIES. Met zijn achtergrond als bestuurder, manager en uitvoerder heeft Sjoerd zowel nationaal als internationaal ervaring met wendbare organisaties. Overheden en organisaties die sterk beïnvloed worden door maatschappelijke ontwikkelingen. Op een innovatieve wijze mengt hij analytisch en systemisch denken om oplossingen en wegen te ontdekken die on the job passend zijn en mens en organisatie helpen om zijn of haar positie te optimaliseren. Hij brengt mensen en en groepen in beweging, of dat nu (politiek) bestuurders zijn, directies, leidinggevenden of teams.
Advies | Coaching | Cursussen / Trainingen |  Contact

Pin It on Pinterest

Share This