Onderzoek naar interventies bij trauma’s in organisaties

Update met betrekking tot het onderzoek naar interventies bij trauma’s in organisaties. In deze update tref je het volgende:

  1. Update over de status van het onderzoek naar organisatietrauma.
  2. Mooie gebeurtenissen en inzichten van de laatste tijd
  3. Uitnodiging workshop ; “Met één voet op het droge en één voet in de rivier.” Een workshop om je te helpen uit de zuigende dynamiek van organisaties te blijven.

1. Update over het onderzoek
Anderhalf jaar gelden is het promotie onderzoek over het thema organisatietrauma officieel gestart. Cécile Oosting heeft een schat aan literatuur en artikelen gevonden op dit terrein. We dachten dat er weinig te vinden was over het thema organisatietrauma, maar er blijkt al interessante informatie voor handen te zijn. Specifiek noemen we het inzicht gevende boek uit 2013 van twee Amerikaanse dames, Pat Vivian en Shana Hormann met de titel; “Organizational Trauma and Healing” .

Binnenkort schrijven we een artikel waarin we verder gaan op de essentie van onder meer dit boek. Namelijk hoe een ingrijpende gebeurtenis kan leiden tot een organisatietrauma. Aan welke kenmerken herken je het verloop van zo’n proces. En wat kun je doen om óf het tij te keren óf de verdwenen veerkracht weer terug te krijgen?

Momenteel verwerkt Cécile Oosting de interviews van haar case-study. Zij merkt dat het lastig is om bij zichzelf te blijven als je met het thema organisatietrauma bezig bent. Hoe kun je effectief blijven werken, bij jezelf blijven, als de zuigkracht van de destructieve en ineffectieve grondpatronen van de organisatie op je inwerken. Je gaat tenslotte in de organisatie staan om er feeling mee te krijgen en informatie. Naast het vergroten van kennis en vaardigheden op het gebied van onderzoek door het volgen van trainingen op het gebied van kwalitatieve analyse, hebben gesprekken en opstellingen met VIA collega’s geholpen om effectiever te werk te gaan.

2. Mooie gebeurtenissen en inzichten van de laatste tijd
De groeiende inzichten en de ervaringen van Cécile Oosting, hebben ons er toe aangezet om een training te ontwikkelen. Een training over hoe je als adviseur of veranderaar ervoor kunt zorgen dat je herkent wanneer je ingezogen wordt in de dynamiek van de organisatie, wat helpt om er uitte blijven of te komen én hoe je voldoende verbinding met de organisatiedynamiek maakt om effectief te zijn.

“Met één voet in de rivier en één voet op het droge” noemen we dat.

Binnenkort doen we hierover een workshop voor de OOA. Je bent van harte welkom (zie punt 3).

3. Uitnodiging workshop ; “Met één voet op het droge en één voet in de rivier.”

  • Hoe je merkt dat je ingezogen raakt?
  • Kenmerken van hardnekkige, zuigende organisatiedynamieken.
  • Interventies die je helpen steun en kracht te organiseren om in positie te blijven of te veranderen van positie.

Deze workshop van 3 uur op maandag 15 februari voor de Orde van Organisatie-adviseurs is ook open voor jou.

[su_button url=”httpss://www.ooa.nl/activiteitenagenda/56446af80d5da2c0006c6797/BA-O-Bijeenkomst-Omgaan-met-zuigende-hardnekkige-organisatiedynamieken-als-organisatieadviseur-” target=”blank” background=”#ef2da2″ icon=”icon: info”]Meer informatie[/su_button]


VIA logoVIA-Organisatiecoaching, ook flow voor úw organisatie!
Ervaringen en veranderingen die ver-rijken.

VIA-Organisatie Coaching
info@via-organisatiecoaching.com
www.via-organisatiecoaching.com 

Sjoerd de Vries
Sjoerd de Vries heeft als organisatie adviseur en als -coach een onderscheidende systemische signatuur in advisering en coaching. Met innovatieve systemische adviesmethoden coacht en adviseert hij bij organisatie-, team- en persoonlijke vraagstukken.

Sjoerd de Vries is de drijfveer achter het merk van Systemisch Bureau SJOERD DE VRIES. Met zijn achtergrond als bestuurder, manager en uitvoerder heeft Sjoerd zowel nationaal als internationaal ervaring met wendbare organisaties. Overheden en organisaties die sterk beïnvloed worden door maatschappelijke ontwikkelingen. Op een innovatieve wijze mengt hij analytisch en systemisch denken om oplossingen en wegen te ontdekken die on the job passend zijn en mens en organisatie helpen om zijn of haar positie te optimaliseren. Hij brengt mensen en en groepen in beweging, of dat nu (politiek) bestuurders zijn, directies, leidinggevenden of teams.
Advies | Coaching | Cursussen / Trainingen |  Contact

Pin It on Pinterest

Share This