Warm ontvangst Afrika

Vanmorgen vroeg opgestaan met het team. Om half negen zouden we opgehaald worden om naar een dorp verderop de eerste groep van 150 vrouwen te trainen. Snel een ontbijtje voor het busje komt. Daarna schudden onze nieren van links naar rechts over zandwegen voordat we de hoofdstraat opdraaien naar een dorp, twintig kilometer verderop.

Verrassend warm ontvangst
Na een half uurtje staan we voor een hele grote hal in het dorp. Bij binnenkomst zingen en dansen de vrouwen en wij dus ook binnen dertig seconden. Anne Heleen van ons team, die hier een  jaar geleden startte te trainen, wordt als vriendin trainer binnen ontvangen. Nadat we ons hadden voorgesteld mochten we niet beginnen met trainen want ze hadden een programma voor ons gemaakt met dans, theater en veel liedjes die gaan over het dagelijks leven. In het programma vertellen ze wat de training betekend heeft voor hun bedrijfjes, emotioneel en indrukwekkend om 150 sterke trotse vrouwen dit te zien doen voor hun gasten.

Afrikaanse namen
Daarna gaven ze ze ons namen die ze wel uit konden spreken want Gerard, Marcel en Sjoerd bekt daar niet. Dus die heten nu Lelato, Tabo en Lobasi. Gerard pakte een gitaar toen hij zijn nieuwe naam hoorde en improviseerde een mooi lied over de naam voor de vrouwen. Met applaus en een hoop gelach werd het lied warm onthaald.

Nationale media
In de tussentijd was de Nationale televisie geïnstalleerd en draaiende. De helft van het team startte de trainingen met heel veel gelach van herkenning door de vrouwen terwijl de ander helft geïnterviewd werd door de reporter. Wat we vonden van het werk van deze vrouwen die met een mini-krediet bedrijven gestart waren, de vrouwen die zich verenigd hebben onder de naam de “Stichting Naleli vrouwen”.

Indrukwekkende effecten
Ik vertelde hoe ik onder de indruk was over het effect van hun bedrijven op hun partners, gezinnen, families en lokale gemeenschap. Wat voor effect dit op andere groepen vrouwen heeft op andere plekken in het land en op het continent. Hoe dit soort projecten gestimuleerd worden door o.a. Nederland en door de beschermvrouwe van mini-krediet, de Nederlandse koningin Maxima. Over wat de leidster van deze groep Namakau, de als entrepreneur van het jaar gekozen vrouw in Zambia, voor indruk heeft gemaakt met dit project op president Obama en zijn vrouw.

Genieten en plezier maken
Op de achtergrond hoor je vrouwen genieten van de trainingen, hoe ze de tijd nemen om naar elkaar te luisteren en tijd nemen om advies tot zich te nemen. ‘s Middags nemen we afscheid tot maandag, dan gaan we met deze groep verder. Voor het afscheid dansen de vrouwen met onze vrouwen uit het team. En daarna moeten de mannen van het team voor de vrouwen dansen, begeleid door vrouwen achter djembees.

Exclusieve lodges
Daarna zijn we naar een investeerder in het gebied geweest die met het bouwen van luxe lodges hele gemeenschappen begeleidt: bouwen van huizen voor de arbeiders, met het oprichten van scholen voor de kinderen van de werkers en dorpsgenoten. Deze lodges aan de Zambezi rivier zijn indrukwekkend en trekken mensen die hun geld gaan besteden in dit gebied tijdens vakanties, congressen en seminars. Waanzinnige tuinen en boomgaarden zorgen voor groenten, kruiden en fruit.

Vervolgens overleg met Namakau over het besteden van gelden voor mini krediet die we meegekregen hadden. Deze discussies zijn ingewikkelder dan ik dacht omdat je hier letterlijk het belang ziet van vrouwen met hun ambities. Nu net terug op ons logeeradres. Eerste biertje van de dag. We zijn een beetje hyper van de indrukken en tegelijkertijd tijd nog niet fit na zo’n lange reis.

Sjoerd de Vries
Sjoerd de Vries heeft als organisatie adviseur en als -coach een onderscheidende systemische signatuur in advisering en coaching. Met innovatieve systemische adviesmethoden coacht en adviseert hij bij organisatie-, team- en persoonlijke vraagstukken.

Sjoerd de Vries is de drijfveer achter het merk van Systemisch Bureau SJOERD DE VRIES. Met zijn achtergrond als bestuurder, manager en uitvoerder heeft Sjoerd zowel nationaal als internationaal ervaring met wendbare organisaties. Overheden en organisaties die sterk beïnvloed worden door maatschappelijke ontwikkelingen. Op een innovatieve wijze mengt hij analytisch en systemisch denken om oplossingen en wegen te ontdekken die on the job passend zijn en mens en organisatie helpen om zijn of haar positie te optimaliseren. Hij brengt mensen en en groepen in beweging, of dat nu (politiek) bestuurders zijn, directies, leidinggevenden of teams.
Advies | Coaching | Cursussen / Trainingen |  Contact

Pin It on Pinterest

Share This