Wat je altijd al wist maar nog geen woorden voor had

Afgelopen maand twee workshops gegeven op de Hanzehogeschool, aan 60 studenten HRMEen van de workshops had met als thema Wat je altijd al wist maar nog geen woorden voor had.

Deze workshop geeft woorden en beelden voor zaken die spelen in de onderstroom van organisaties. Organisaties nemen beslissingen en dit kan heftige reacties oproepen die je eerst niet kan plaatsen.

  • Voorbeeld 1: Is dat medewerkers loyaal zijn aan het verleden en niet naar de toekomst die ze niet kennen. Hoe ga je daar mee om.
  • Voorbeeld 2: Bij vernieuwingen komen er steeds oude koeien uit de sloot. Hoe zet je die koeien op stal.
  • Voorbeeld 3: Nieuwe samenwerkingen met overheden die niet lopen. Vanuit welke positie kunnen ze wel weer gaan lopen.
Systemisch werken en denken nodigt deelnemers uit om de problemen uit te zoomen in plaats van in te zoomen op het probleem.  Een voorbeeldvraag: waar is de enorme hoeveelheid verzuim in dit bedrijf een oplossing voor. Het antwoord zou kunnen zijn: om de werkdruk hier te overleven moet je regelmatig rust nemen. De workshop is interactief en vol met praktijk gerichte oefeningen die inzichten geven op een nieuwe frisse wijze.

 

Het is zo mooi om te zien hoe gretig studenten HRM zijn in de workshop. Niet elke dag krijgen ze praktijkles over wat voor dynamieken er los komen in een organisatie tussen bijvoorbeeld HRM en medewerkers en HRM en management of tussen twee mensen. Een oefening om je onderhandelingspositie te verbeteren verbaasde hun zeer. Twee mensen zitten dan tegen over elkaar. Vervolgens zet de trainer achter een van de twee een voor een mensen. Mensen die staan voor: zijn gezin, zijn familie, vrienden, collega’s, kennissen van sport en andere verenigingen. Op deze wijze voel je hoe je letterlijk met meer mensen achter je aan de onderhandelingstafel zit. Later leer je deze mensen achter je te visualiseren voor het gesprek met het zelfde effect voor de ander tegenover je. De ander weet niet waar die power aan de overkant vandaan komt maar voelt het wel. Mooi als studenten dat bij elkaar testen en het zelf gaan ervaren. – Sjoerd de Vries

Sjoerd de Vries
Sjoerd de Vries heeft als organisatie adviseur en als -coach een onderscheidende systemische signatuur in advisering en coaching. Met innovatieve systemische adviesmethoden coacht en adviseert hij bij organisatie-, team- en persoonlijke vraagstukken.

Sjoerd de Vries is de drijfveer achter het merk van Systemisch Bureau SJOERD DE VRIES. Met zijn achtergrond als bestuurder, manager en uitvoerder heeft Sjoerd zowel nationaal als internationaal ervaring met wendbare organisaties. Overheden en organisaties die sterk beïnvloed worden door maatschappelijke ontwikkelingen. Op een innovatieve wijze mengt hij analytisch en systemisch denken om oplossingen en wegen te ontdekken die on the job passend zijn en mens en organisatie helpen om zijn of haar positie te optimaliseren. Hij brengt mensen en en groepen in beweging, of dat nu (politiek) bestuurders zijn, directies, leidinggevenden of teams.
Advies | Coaching | Cursussen / Trainingen |  Contact

Pin It on Pinterest

Share This